Value Betting

Value Betting i 2023

Value Betting

Odds forklaret

For at forstå odds bedre, kommer vi her med en forklaring. Det er vigtigt man forstår hvordan odds fungerer, hvis man skal lave et kontinuerligt profit.

Til at starte med – ordet odds er ensbetydende med “chancen for et udfald”. Det behøver ikke have noget med betting at gøre, og kan bruges i daglig tale såvel som når man spiller på sport/lignende. Alle bookmakere er til for at tjene penge, så de beregner chancen for nogen bestemte udfald på en begivenhed og sætter derefter et odds. Det odds bookmakeren sætter er lavere end hvad den reelle chance for udfaldet er. Simpelt eksempel:
Hvis bookmakeren tror at chancen er 50/50 så får man lavere end en odds 2.0, som ellers passer med en 50/50 chance.
Kort sagt. Bookmakeren beregner oddset ud fra chancen for et udfald, og sætter oddset lavere for at kunne tjene penge.

Odds og sandsynlighed

Når man beregner sandsynlighed, snakker man typisk i procenter (%). Det vil sige at man analyserer en begivenhed, beregner chancen for bestemte udfald. Sandsynligheden for disse udfald, sættes fra 0% til 100%.
Bookmakeren tager nu disse %-tal og sætter et odds ud fra det.

Et Value Bet kommer i spil, når oddsene bookmakeren har sat, ikke reflektere den reelle sandsynlighed for et udfald.
Lad os tage et eksempel igen: Du vil oddse på en tenniskamp, og der skal findes en vinder. Der er altså kun 2 endelige udfald tilgængelige. Derfor er sandsynligheden for hvert udfald 50/50 på papiret. Og af samme grund “bør” oddset hedde 2.0 Hvis bookmakeren giver dig odds 2.30 på den ene spiller, er det fordi han tror den anden spiller vinder.

Value Bet

Du skal til at placere et væddemål på en fodboldkamp. Du ved allerede inden kampen at chancen for Manchester United slår midterholdet fra Norwich er større end 47,6%. Derfor vil det være et Value Bet at spille Manchester Untied til odds 2.10. Husk at der er 3 udfald på en fodboldkamp.

Hvis vi tog udgangspunkt i et eksempel med kun 2 udfald, kunne det se således ud:

Der er finale i X-faktor og der er kun 2 finalister – igen er der tale om 50/50 sandsynlighed pr. udfald.
Hvis en bookmaker gav odds 3.00 på den ene finalist, ville du vælge dét odds, fordi du kunne vinde 200 kr. og kun tabe 100 kr. – altså et profit på 100 kr. i gennemsnit, hvis man spillede gentagende gange.

Taget overstående eksempler i betragtning, så skal en som spiller Value Betting altså gætte hvor stor sandsynligheden er på et udfald på en begivenhed og dernæst finde en bookmaker som ikke har ramt rigtigt.

Betting varians

I overstående eksempler, med de 2 X-faktor finalister, kan du naturligvis godt tabe. I så fald ville tabet lyde på 100 kr.
Men væddemålet var stadigvæk enormt godt – jo flere gange du kunne spiller den slags væddemål, jo flere penge ville du tjene på sigt.

2 forskellige Value Betting typer

Der er 2 slags anerkendte Value Betting former. Den fundamentale og den tekniske.

Den fundamentale afhænger af hvor erfaren du er til væddemål generelt. Her skal du kunne finde ud af, at sætte dine egne odds.

Den tekniske refererer til netop det tekniske: at bruge matematik og logik så man kan udregne sandsynligheder på udfald.

Den fundamentale

Ideen om at være en fundamental Value Better, er lidt i samme kategori som at selv være en bookmaker. Det kræver en større erfaring indenfor sportsbetting og væddemål generelt. Du tager selvfølgelig ikke imod væddemål fra andre spillere, men man kan sige at du tager imod væddemål fra bookmakerne.

Mange erfarende spillere derude er faktisk fundamentale Value Betting eksperter, uden selv at vide det. De bruger teknikken hver gang de leder efter et godt væddemål. De personer der sælger tips til kampe man kan oddse på, er også fundamentale value betters. Dem er bookmakerne dog ikke glade for.

Den tekniske

Der findes mange bookmakere derude, og de er naturligvis ikke altid enige i deres odds sætning. Når det sker, giver det sig selv at den ene af bookmakerne tager fejl, hvor den anden får ret. Kan du som spiller gætte hvilken af de 2 bookmakers der har det “gode” odds (altså value bettet), så kan du placere et væddemål og du benytter dig hermed af Value Betting. Hvis du kender til begrebet Sure Betting, er det også en form for Value Betting. Hver gang der er et Sure Bet, kan du være 100% sikker på der også er et Value bet.

Lær at identificere Value Bets

Der er flere punkter at gennemgå, når man skal forsøger at identificerer et Value Bet.

Odds sætning

Hvis du er en Value better, skal du altid udregne dine egne odds ved at bruge enhver information du ligger inde med.
Gør du det hver gang, så kan du nemt sammenligne de odds du selv sætter, med de forskellige bookmakeres odds. Og så vil du nemmere kunne spotte hvor en bookmaker givet for meget eller for lidt værdi på et odds.

Analyser altid sandsynligheder

Når du value better, så ser man essentielt set på sandsynligheden for forskellige udfald. Målet er at være mere effektiv i sin udregning end bookmakeren er. Det er vigtigt at analysere alle udfald, og ikke kun sandsynligheden for en favoritsejr, da det ikke altid er favoritten der vinder.

I stedet, hvis du selv sætter et odds ud fra din analyse, så kan du nemmere spotte de forskellige bookmakeres odds sætninger, og finde frem til et godt value bet. Du må aldrig være skræmt af at spille på en underdog, da sådan et odds ofte går hjem og der kan være god værdi i det.

Hvilke bookmakere har de bedste Value Bets

Når du har lært alt overstående i vores guide, så er det selvfølgelig også vigtigt at kende dine bookmakere. Der er flere tips man kan bruge her, og vi har samlet 4 ideelle i en lille liste. Bruger du dem, især i kombination, så kan du komme meget langt.

  1. Spillebørser som f.eks. Betfair har ofte mere realistiske/sande odds, end end bookmaker, fordi bookmakeren sætter dem så lavt at de tjener penge uanset hvad.
  2. Sammenlign et odds på en række forskellige bookmaker sider. Hvis der er en bookmaker som har et jævnt højere/lavere odds end de andre, så tager han formentlig fejl.
  3. De mest populære/store bookmakers har ofte ret i deres udregninger – der af er de blevet så store som de er.
  4. Asiatiske bookmakers er ofte knivskarpe. Selvom du ikke kan spille hos mange af dem, kan du sammenligne odds sætningen de laver med Europæiske bookmakers, og den vej finde en masse gaver i form af stærke Value Bets.